Kako se odvažiti i krenuti u samostalni posao

U zadnje vrijem sve više surađujemo sa klijentima koji su se odvažili krenuti u svoje poduzetničke vode. Svatko od njih ima neke svoje razloge no većina njih se temelji na želji da isprobaju nešto sami. Svatko se pronašao u nečemu u čemu je dobar i želi to sebi dokazati da može sam raditi i na taj način zaraditi za svoj život.

Koji su bili naši motivi za pokretanje vlastitog posla? Prvo ideja i želja da krenemo u samostalne poduzetničke vode i to da si kreiramo svoj posao kako želimo, radimo koliko želimo i vjerujemo da nam je potrebno da zaradimo novac i prvenstveno smo htjele napokon uživati u onome što radimo i volimo.

Kako je sve to krenulo? Prvo ostale smo bez posla, krenule u pisanje plana i bile smo optimistične i vesele i onda je sve nekako krenulo krivio… Od same registracije obrta, odlaska u banku, mirovinsko.. Znam da smo jedan dan došle obaviti neku papirologiju u jednu od institucija i da je odmah u startu krenulo joj ne znamo kako to riješiti nikad nismo imali takvo što da smo se opalile smijati.. vjerojatno od muke al smo i to okrenule na svoju zezanciju – očito  smo izmislile pojam zajedničkog obrta. Znamo svojim klijentima ispričati sve što smo morale proći da bi obrt uopće otvorile. Htjele smo odustati jedno milion puta…. No nismo.. Zašto  nismo? Vjerovale smo jedna drugoj, vjerovale smo u svoju ideju i bile smo nadasve uporne i uporne i kad bi bile depresivne – našle se pred zidom, stale smo i skuhale kavu i razmišljale na koji način se pokrenuti. Onda je krenulo i za sad ide jako dobro, a vjerujemo da će ići sve bolje jer svoj posao odrađujemo maksimalno profesionalno i što dajemo više od 100 posto sebe. Da to je bitno. Bitno je biti uporan i bitno je da posao koji ste dogovorili odradite maksimalno i da klijent bude zadovoljan.

No vratimo se onome što smo htjele pišući ovaj članak – željeli smo Vas pokrenuti. Zašto je dobro raditi svoj posao i to samo za sebe. Kod nas je situacija ta da ga možemo obavljati od bilo kuda, potreban nam je laptop i Internet. Organiziramo si vrijeme da možemo i svoje privatne stvari obaviti u bilo kojem trenutku. Ne to ne znači da spavamo do podne (ni jedna nije spavalica), već znamo koliko nam koji projekt iziskuje vremena i koliko čega možemo napraviti da imamo vremena i za druženje sa obitelji, izlete i ostale stvari. Ne odgovaramo nadređenima nego samima sebi (to je gore nego nadređenima), ne moramo stalno slušati raznorazne promjene, nemamo pritiska oko ostvarenja rezultata već same znamo ako ne dogovorimo posao – nema ni novaca, ali nije nam problem tražiti nove klijete i odrađivati posao. Dokazujemo se stalno sami sebi.

Odvažite se za rad za sebe. U početku je malo teže ali vidjet ćete kako će rasti samopouzdanje sa svakim kvalitetno odrađenim poslom. Vidjet ćete taj osjećaj sreće koji se budi u vama i daje vam snagu da se pokrenete još više. Ako prodate jedan sendvič ili odradite klijentu super marketinšku kampanju i oni vas pohvale i preporuče za dalje vi ste na konju. Vama posao samo može još više rasti. Ali kada vas netko nanovo preporuči morate opet opravdati to povjerenje. Ponekad radite i više nego što ste radili kad ste radili kod nekog poslodavca, no radite puno efikasnije i ako volite to što radite ne osjetite da radite više.

Ako ste se odvažili za pokretanje posla možete iskoristiti i mjere za samozapošljavanje (detalje možete pročitati i na mjere.hr), ako imate pitanja vezana za pokretanje biznisa, iskorištavanje mjera, pisanje poslovnog plana ili imate biznis ali Vam ne ide onako kako ste očekivali i ne vidite možda izlaz. Javite se rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i dati vam sugestije kako biti uspješan poduzetnik