Biti poduzetnik

Ponedjeljak je. Ujutro skuham kavu i palim laptop i kreće noramlan početak radnog tjedna. Provjeravam standardno plan za taj dan plus još idem provjeriti što se događa sa  klijentima koji se trenutno nalaze na listi prioriteta.  Prvi poziv tog jutra je bila sreća....klijentica van sebe od sreće jer joj je poslovni plan prošao i pozitivno ocjenjen i kreće u avanturu zvano poduzetništvo. Vrišti od sreće ona a vrištim i ja. Baš sam sretna zbog nje i bile smo u cijeloj priči zajedno, od prvog telefonskog razgovora do sastanka, predaje poslovnog plana i onog čekanja. Sad joj kreću slatke muke wink Nakon 18 godina rada kod drugih poslodavaca, došla je napokon do stadija da se odlučila biti sam svoj gazda. Kontaktirala nas je jer se nije snalazila u pisanju poslovnog plana. Dogovorile smo strategiju i koji dio posla ona mora odraditi a koji dio mi. Sve je išlo relativno brzo (osim čekanja rezultata). Na prvom uvidu poslovnog plana vidjela je da smo joj ubacile i neke dugačije strategije - kako da bude upečatljiva i kako da se izdigne iznad konkurencije. To joj je bio bonus jer i time se bavimo wink

Zatim je uslijedio još jedan poziv, pa još jedan i tako redom....i naš ponedjeljak se pretvorio u rad od 14 sati, ali znate što....ni sekunde nismo pomislile amje kako mi se neda, joj zašto toliko posla, već smo radile i radile i na kraju dana bile smo ponosne i sretne koliko je posla odrađeno. Zašto je to tako........pa napokon radimo oko što volimo i svaka sekunda rada nam je veliki užitak.

Radeći prije za druge, često puta sam se uhvatila kako odbrojavam minute za kraj radnog vremena....ali sad ne. Nije nam problem razgovarati sa klijentima ni 15 puta na dan ako će ishod biti pozitivan za njih i ako će suradnja biti na obostrano zadovoljstvo. Klijenti znaju da nam mogu poslati poruku, uputiti poziv ili poslati mail i da se sve riješi u roku u kojem se dogovorimo. Nema veće nagrade od onog kad nam kažu hvala baš ste super ili svaka vam čast jer to govore zato što i stvarno misle.

Pišući poslovne planove, kolegica i ja smo puno tog naučile o drugim djelatnostima, proizvodnjama i uslugama, upoznali smo divne ljude s kojima nastavljamo daljnju suradnju da im olakšamo plasman na samo tržište.

Iz iskustva moćemo samo reći odvažite se i postanite sam svoj gazda. u početku je možda teško i frustrirajuće ali samo radom radom i radom možete doći do željenih rezultata. Ni nama nije bilo lako u početku. Ništa onako kako smo si zamislile i bile smo x puta na dnu i frustrirane ali smo hrabrile jedna drugu i išle dalje i smo je krenulo. Jedan dobro odrađeni posao podiže Vam samopouzdanje i idete još jače prema naprijed. Pozitivno je to što radite za sebe, kreirate si dan kako Vama odgovara i odrađujete one poslove koje želite i u kojima ćete uživati.  Povežite se i s drugim malim poduzetnicima i tražite jedni drugima klijente, hrabrite se i posao će krenuti. Idite korak po korak i doći ćete do vrha.

Ukoliko se odličite krenuti u poduzetničke vode i želite iskoristiti neki od poticaja koje Vam se nude a zbunjeni ste od kuda i kako krenuti i kako napisati poslovni plan, slobodno nam se javite za konzultacije i zajedničkim ćemo snagama  početni posao odraditi, a tko zna možda se suradnja dugoročno produži smiley

I za kraj budite hrabri, odvažni i motivirani i korak po korak doći ćete do uspijeha.